Stap 5: Hoeveel (slachtoffer)ongevallen zijn er geregistreerd in de gemeente?
Gebaseerd op de database van ViaStat hebben er in de periode 2019 – 2023 in de gehele gemeente Oude IJsselstreek 776 ongevallen plaatsgevonden. In deze vijf jaar waren er:
-
12 dodelijke ongevallen (1,5%)
-
123 letselongevallen (15,9%)
Hierbij moet rekening worden gehouden met de onderregistratie van ongevallen. Niet elk ongeval wordt op een juiste manier gedocumenteerd, en met name ongevallen zonder slachtoffers worden niet goed vastgelegd. Met name de ongevallen onder kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers, vertonen een aanzienlijke mate van onderregistratie. Dit probleem is al jaren bekend. In 2020 kopte de Telegraaf dat de werkelijke cijfers over fietsongevallen soms wel tot een factor 8 hoger kunnen liggen. Helaas waren deze aanvullende gegevens niet beschikbaar bij het opstellen van deze notitie. Het zou zeer waardevol zijn om alsnog toegang te krijgen tot deze gegevens.
Het figuur hiernaast toont de locaties waar sprake is van een VerkeersOngevallenConcentratie (VOC = aantal ongevallen die binnen 25 meter van elkaar liggen). Op basis van deze kaart is duidelijk af te leiden dat het merendeel van de ongevallen in de kernen en op doorgaande routes plaatsvinden.
Locaties met ongevallenconcentraties; vier of meer op één locatie (periode 1-1-2020 t/m 31-12-2023):
-
Gendringen: Miltseweg – Wiekensestraat – Azewijnseweg. 4 ongevallen. 1 gewonde
-
Etten: N317 – Zeddamseweg. 5 ongevallen
-
Sinderen: Kapelweg – Harterinkdijk. 4 ongevallen. 7 gewonden
-
Terborg: Ettensestraat – IJsselweg. 4 ongevallen
-
Terborg: Industrieweg – Vulcaanstraat. 4 ongevallen
-
Ulft: Anton Tijdinklaan – Wesenthorstlaan. 6 ongevallen, 1 gewonde
-
Varsseveld: A18 – Twenteroute. 8 ongevallen, 2 gewonden
-
Varsseveld: N318 Oostelijke Rondweg – N18. 6 ongevallen
-
Varsseveld: Doetinchemseweg – Twenteroute. 5 ongevallen, 1 gewonde
-
Varsseveld: Rademakersbroek – N318. 4 ongevallen, 3 gewonden
-
Varsseveld: Twenteroute – Landstraat. 4 ongevallen
Locaties met letsel; drie of meer op één locatie (periode 1-1-2020 t/m 31-12-2023):
-
Sinderen: Kapelweg – Harterinkdijk. 4 ongevallen. 7 gewonden. In 2023 is de situatie op deze kruising aangepast. De hier beschouwde periode gaat vooral over de periode daarvoor en is daarom mogelijk niet representatief.
Locaties met voetgangers, fiets, ebike, bromfiets. 3 of meer op één locatie. Periode 1-1-2020-31-12-2023
-
Terborg: Doetinchemseweg – Stationsweg - Industriestraat. 3 ongevallen, 1 gewonde, 1 overleden
-
Terborg: Industrieweg – Vulcaanstraat. 3 ongevallen
-
Ulft: Anton Tijdinklaan – Wesenthorstlaan (rotonde). 5 ongevallen, 1 gewonde
Locaties met ongevallenconcentraties; zes of meer op één locatie. Periode 1-1-2018 t/m 31-12-2023
-
Etten: Oude IJsselweg – Slingeparallel (tot 2020 veel meer ongevallen dan daarna)
-
Etten: N317 – Zeddamseweg.
-
Etten/Terborg: route Zeddamseweg – Ettensestraat
-
Terborg; Silvoldseweg – Hoofdstraat - Walstraat
-
Ulft: Anton Tijdinklaan – Wesenthorstlaan.
-
Ulft: Veldstraat – Deurvorststraat – Kennedyplein
-
Varsseveld: N318 Oostelijke Rondweg – N18.
-
Varsseveld: Twenteroute – Landstraat.
Onderstaande figuur geeft het aantal verkeersslachtoffers weer, opgesplitst per kwartaal. Hierbij valt meteen op dat in de jaren 2019 en 2021 het derde kwartaal de meeste verkeersslachtoffers kende, terwijl 2020 het jaar met de minste verkeersslachtoffers was, wat duidelijk toe te schrijven is aan de impact van de eerste coronalockdown.
Ongevallen, en daarmee ook verkeersslachtoffers, vinden gedurende de dag plaats en zijn vaak gerelateerd aan reguliere verkeersdrukte tijdens de spitsuren of activiteiten in bijvoorbeeld weekendnachten en doordeweekse dagen. Onderstaande figuur illustreert met kleuren op welke uren van de dag de meeste verkeersslachtoffers voorkomen. Donkere kleuren duiden op meer (mogelijke) gewonden en doden op dat moment. Te zien is dat de meeste verkeersslachtoffers optreden op woensdag overdag, vrijdagmiddag en -avond, en zondagochtend.
Onderstaande figuur geeft de slachtoffers weer, opgesplitst naar leeftijd. Deze grafiek suggereert dat vooral jongeren vaker betrokken zijn bij verkeersongevallen, maar de totale aantallen blijven relatief laag om definitieve conclusies te trekken. Verder laat de grafiek een redelijk gelijkmatige spreiding zien onder de verkeersslachtoffers.
In de onderstaande figuur zijn de verkeersslachtoffers naar vervoerswijze weergegeven. De meeste slachtoffers zijn mensen in een personenauto of op de fiets. Dit zijn ook de vervoerswijzen die het meest gebruikt worden, maar blijft een signaal voor welke vervoerswijzen het belangrijk is om de verkeersveiligheid te verbeteren.