Wat is een mobiliteitsplan?
Met dit mobiliteitsplan schetsen we de visie van de gemeente Oude IJsselstreek op verkeer en vervoer. We richten ons op de gewenste infrastructuur, waarbij we verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid voor alle typen verkeer – fietsers, personenauto’s, vrachtverkeer, landbouwverkeer, voetgangers en openbaar vervoer – centraal stellen. We beschrijven de nodige maatregelen om deze situatie te bereiken en gebruiken dit plan als leidraad voor toekomstige investeringen.
Doel van een mobiliteitsplan
Een mobiliteitsplan geeft inzicht in hoe de gemeente Oude IJsselstreek, mede op basis van de ambities van de gemeenteraad, bereikbaar, leefbaar, aantrekkelijk en veilig kan blijven voor inwoners, werknemers, bedrijven en bezoekers. We houden rekening met toekomstige ontwikkelingen, zoals aanpassingen aan infrastructuur en de bouw van nieuwe woningen. We richten ons ook op verduurzaming, deelmobiliteit, veiligheid, leefbaarheid en gezondheid. Een belangrijk onderdeel is de afstemming en participatie met diverse betrokkenen om integraal de beste keuzes te maken.
Een vastgesteld mobiliteitsplan heeft een aantal voordelen voor de gemeente:
-
De ambities van het gemeentebestuur hebben een plek.
-
Inwoners krijgen (op basis van prioriteiten) meer inzicht in hoe bepaalde afwegingen worden gemaakt.
-
Er is duidelijkheid voor het gemeentebestuur, bewoners, ontwikkelaars, enzovoorts.
-
Er wordt niet meer ad-hoc gehandeld (op locatie- of projectniveau), maar op basis van duidelijke kaders en ambities.
-
Deeluitwerkingen hebben een duidelijk kader, zoals parkeerbeleid (waar we autoverkeer meer of minder faciliteren) en reconstructies van wegen (hoe we deze moeten vormgeven).
-
Met een uitvoeringsprogramma is het mogelijk om gemotiveerd middelen vrij te maken en subsidies aan te vragen.
-
Snel en consequent kunnen handelen, omdat visie, kaders en uitgangspunten voor mobiliteit bekend zijn.