Wat is wegencategorisering?
In dit mobiliteitsplan gebruiken we verschillende typen wegen met bijbehorende afkortingen:
-
ETW: Erftoegangsweg: weg met een functie met veel uitwisseling. Verkeer is gemengd op de rijbaan
-
GOW: Gebiedsontsluitingsweg: weg met een doorstroomfunctie, bedoeld om veel verkeer snel over te verplaatsen. Verkeer is gescheiden, bijvoorbeeld met fietspaden of parallelwegen
De categorie ‘stroomweg’ beschouwen we hier niet.
Erftoegangsweg 30 km/uur (ETW30)
Erftoegangsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/h. Dit zijn meestal de woonstraten of wegen langs plekken met veel voetgangers en/of fietsers. Deze wegen hebben alleen bestemmingsverkeer en zijn vormgegeven met klinkerverharding. Er zijn snelheidsremmers, zoals drempels en plateaus.
Gebiedsontsluitingsweg 50 km/uur (GOW50)
Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h. Dit zijn meestal de wat drukkere, doorgaande routes die wijken of kernen ontsluiten. Deze wegen hebben asfaltverharding. Voor fietsers zijn er vrijliggende fietspaden.
Gebiedsontsluitingsweg 30 km/uur (GOW30)
Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/h. Deze wegen hebben een beperkte doorstroomfunctie. Dit type weg valt tussen de ETW30 en GOW50. Er zijn snelheidsremmers, zoals plateaus en drempels. Voor fietsers zijn er fietsstroken of -paden.
Erftoegangsweg 60 km/uur (ETW60)
Erftoegangsweg buiten de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 60 km/h. Dit zijn de minder drukke wegen buiten de bebouwde kom met veel erfaansluitingen. Soms is er een fietspad aanwezig. Deze wegen hebben asfaltverharding. Snelheidsremmers zijn meestal plateaus.
Gebiedsontsluitingsweg 80 km/uur (GOW80)
Gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 80 km/h. Dit zijn drukkere doorgaande routes buiten de bebouwde kom. Voor fietsers zijn er vrijliggende fietspaden en regelmatig zijn parallelwegen aanwezig. Deze wegen hebben asfaltverharding.