Verkeersveiligheid
In dit subhoofdstuk bespreken we de verkeersveiligheid. We hanteren een proactieve aanpak door middel van een uitgebreide risico-analyse, de SPV-analyse. Hierbij analyseren we risico’s op het gebied van bevolkingssamenstelling, infrastructuur en verkeersgedrag. In dit subhoofdstuk bespreken we de belangrijkste resultaten van deze analyse, uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2023. Voor de volledige SPV-analyse verwijzen we naar de bijlage. Daarnaast presenteren we de resultaten van de registratie van ongevallenanalyse (reactieve analyse) om te leren van eerdere incidenten en gaan we in op landelijke trends die invloed hebben op de verkeersveiligheid.
Risico-analyse
Om de verkeersveiligheid te verbeteren analsyeren we op welke locaties de grootste risico’s voor verkeersveiligheid zijn. Hiermee kunnen vooraf (proactief) maatregelen worden genomen in plaats van na het plaatsvinden van een ongeval (reactief). Bij risico’s moet gedacht worden aan indicatoren zoals de gereden snelheid van auto's, de breedte van de fietspaden, de vormgeving van 30 km/h-wegen en de aanwezigheid van scholen in de omgeving.
Op basis van deze indicatoren wordt per wegvak en kruispunt een risicocijfer bepaald. Hiermee kunnen we pro-actief inzetten op maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Bovendien ontstaat er een rangorde, waarbij de aanpak van een hoog verkeersveiligheidsrisico meer prioriteit krijgt dan een lager verkeersveiligheidsrisico.
De hier en in de bijlagen genoemde wegen, wegvakken en kruisingen hebben we verwerkt in maatregelen, tenzij er recent een maatregel is uitgevoerd of een maatregel in voorbereiding is.
Een aantal kruisingen met een verhoogd verkeersveiligheidsrisico (niet volledig) is hieronder genoemd. Het volledige overzicht is opgenomen in de bijlage.
-
Anton Tijdinklaan - Debbeshoek - Staringstraat - Wesenthorstlaan (Ulft)
-
Berkenlaan - Egginkstraat - Schoolstraat (Silvolde)
-
N317 Slingerparallel - Zeddamseweg (Etten)
-
Rijnweg - Staringstraat (Gendringen)
-
Doetinchemseweg - Stompdijk (Westendorp)
Een aantal wegen met een verhoogd verkeersveiligheidsrisico (niet volledig) is hieronder genoemd. |Het volledige overzicht is opgenomen in de bijlage.
-
Anholtseweg - Julianastraat (Gendringen)
-
Netterdensestraat (Netterden)
-
Berkenlaan (Silvolde)
-
Doetinchemseweg, tussen Sint Jorisplein en Stationsweg (Terborg)
-
Bongersstraat (Ulft)
-
Debbeshoek - Frank Daamenstraat - Dr Ariënsstraat (Ulft)
Registratie van ongevallen
In de periode van 2019 tot en met 2023 (5 jaar) zijn er in totaal 810 verkeersongevallen geregistreerd in de gemeente Oude IJsselstreek. Dit zijn ongevallen waarbij hulpdiensten betrokken zijn. Van deze ongevallen vonden er 555 plaats op wegen in beheer van de gemeente Oude IJsselstreek. Dit komt neer op een gemiddelde van 50 geregistreerde ongevallen per maand. Hoewel elk verkeersongeval er een teveel is, is dit een redelijk gemiddeld aantal voor een gemeente met de omvang van Oude IJsselstreek. Van de 555 ongevallen resulteerden 102 in gewonden en 8 in dodelijke slachtoffers. Bij 407 van deze ongevallen was een personenauto betrokken.
Een aantal ongevallenconcentraties (niet volledig) is hieronder genoemd. Het volledige overzicht is opgenomen in de bijlage.
-
Kruising N317 Slingerparallel - Oude IJsselweg (tussen Etten en Doetinchem)
-
Kruising Azewijnsestraat - Miltseweg - Netterdensestraat - Wiekenseweg (tussen Gendringen en Netterden)
-
Kruising Silvoldseweg - Hoofdstraat - Walstraat (Terborg)
-
Route Ulftseweg, Terborgseweg - Silvoldseweg (Silvolde en Terborg)
-
Kruising Wesenthorstlaan - Staringstraat - Anton Tijdinklaan - Debbeshoek (Ulft)
Landelijke trends met invloed op verkeersveiligheid
De populariteit van elektrische fietsen (ook elektrische bakfietsen en fatbikes) groeit al geruime tijd. Zowel forenzen als middelbare scholieren kiezen steeds vaker voor een elektrische fiets. Deze fietsen halen hogere snelheden dan gewone fietsen, wat kan leiden tot een hoger ongevalsrisico.
Daarnaast is het gebruik van smartphones in het verkeer toegenomen. Dit heeft als gevolg dat verkeersdeelnemers minder bewust zijn van hun omgeving, wat een negatieve invloed heeft op de verkeersveiligheid. Helaas zijn er geen beschikbare cijfers die inzicht geven in de verhouding tussen ouderen en jongeren met betrekking tot dit gedrag, evenmin als de exacte gevolgen voor de verkeersveiligheid. Bovendien geven weinig mensen na een ongeval eerlijk toe dat ze werden afgeleid door hun smartphone.
Om gebruikers bewust te maken van de risico's van het gebruik van e-bikes en smartphones in het verkeer, zijn educatie en communicatie essentiële instrumenten. Naast educatie is handhaving eveneens van groot belang, aangezien het sinds 2019 verboden is om tijdens het fietsen gebruik te maken van smartphones.