SPV-analyse gemeente Oude IJsselstreek

Bij verkeersveiligheidsbeleid verschuiven we van beleid op basis van ongevalscijfers (reactief) naar risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid (proactief).

Stap 1: Hoe is de bevolking samengesteld?

De afgelopen jaren is het aantal inwoners in de gemeente Oude IJsselstreek vrijwel gelijk gebleven. Op 1 januari 2014 telde de gemeente 39.595 inwoners, terwijl dit aantal in 2023 licht daalde naar 39.402 inwoners.

Stap 2: Hoe ziet de infrastructuur van fietspaden en wegen eruit?

In de onderstaande figuur worden de risicocijfers voor de wegen binnen de gemeente Oude IJsselstreek getoond.

Stap 3: Hoe gedragen verkeersdeelnemers zich in de gemeente?

Snelheid heeft een sterke relatie met verkeersveiligheid. Een beleid gericht op het terugdringen van de overschrijding van de wettelijke toegestane snelheidslimieten leidt tot het afnemen van het aantal ongevallen en de ernst van verkeersongevallen.

Stap 4: Hoeveel bestuurders rijden onder invloed van alcohol of drugs?

In de onderstaande 2 tabellen staan cijfers over het aantal gevallen waarbij een partij bij een ongeval onder invloed was van alcohol of drugs (VIA, 2023).

Stap 5: Hoeveel (slachtoffer)ongevallen zijn er geregistreerd in de gemeente?

Gebaseerd op de database van ViaStat hebben er in de periode 2018 – 2023 in de gehele gemeente Oude IJsselstreek 959 ongevallen plaatsgevonden.

Stap 6: Welke risico’s hebben prioriteit?

Op basis van de verzamelde data in stap 1 t/m 5 komen de volgende risico’s binnen de gemeente Oude IJsselstreek naar voren met betrekking tot de verkeersveiligheid:

Vooruitblik naar de uitvoering

In de vorige hoofdstukken zijn de risicothema’s van de gemeente Oude IJsselstreek benoemd. Het aanpakken van deze risicothema’s is het meest effectief om de verkeersveiligheid te verbeteren.